Uroligheder På Nørrebro

12 maj 2020
Nostalgi -Uroligheder 1993

18. maj 1993 opstod der uroligheder på Nørrebro i København, der udviklede sig til de alvorligste gadekampe i nyere dansk historie

“Urolighederne 18. maj 1993 står som en af de vigtigste og mest skelsættende politihistoriske begivenheder siden 2. verdenskrig. I dag, 15. april, kl. 11 kan du på Politimuseets Facebook-side møde Claus Birkelyng, som var en af de tilstedeværende politifolk dengang, i samtale med museumsleder Frederik Strand.

Efter afstemningen om Edinburgh-aftalen 18. maj 1993 opstod der uroligheder på Nørrebro i København. Urolighederne udviklede sig til de alvorligste gadekampe i nyere dansk historie. Op ad Fælledvej og omkring Sankt Hans Torv var kampene hårdest, og politiet så sig her nødsaget til at trække pistoler og afgive skud.

Omkring 90 politifolk kom til skade under urolighederne, og mindst 11 demonstranter blev såret af skud. Claus blev som helt ung politibetjent kastet ud i urolighederne – og var en af de betjente, der afgav skud. I dagens Facebook Live fortæller han om, hvordan han oplevede de skæbnesvangre og voldsomme timer, der ændrede politiets historie.

Politimuseet har en fast udstilling om begivenhederne 18. maj 1993, men er midlertidigt lukket pga. corona-situationen. Derfor kan du i disse dage opleve flere af museets fortællinger gennem udsendelser på museets Facebook-side – Se mere på https://www.facebook.com/Politimuseet/

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.