Efter mere end 2 års flugt fra politiet: Dømt for narkosalg og udvist af Danmark

12 jun 2020
anholdt i lufthavnen

I december 2017 blev en dengang 51-årig tyrkisk mand varetægtsfængslet in absentia sigtet for salg af narkotika. I denne uge blev han, knap 2½ år senere, idømt fem års fængsel ved Retten i Randers og udvisning af landet for bestandig.

Sagen mod den nu 53-årige mand, der er tyrkisk statsborger, begyndte helt tilbage i 2016, hvor det daværende Task Force Vest havde afdækket, at den tyrkiske mand den 22. april på en tankstation i Langå havde overdraget mindst et kilo amfetamin til en dengang 42-årig mand fra Langå med henblik på videresalg til en større personkreds.

Politiet forsøgte efterfølgende at finde den tyrkiske mand på diverse adresser i Aarhus-området og på Djursland, som manden havde haft en form for tilknytning til. I oktober 2017 fik politiet så oplysninger om, at manden angiveligt var rejst til Tyrkiet, hvor han skulle være flyttet ind hos sine forældre.

Fængslet in absentia

Den 22. december 2017 blev den dengang 51-årige, tyrkiske mand varetægtsfængslet in absentia. Han blev samtidig efterlyst internationalt, og det var den efterlysning, der gav pote knap to år senere, da manden i oktober 2019 pludselig dukkede op i lufthavnen i Hamborg, hvor han var på vej til at rejse ud af Tyskland.

”Jeg kan med tilfredshed konstatere, at det internationale system virker efter hensigten, så man kan bringe de sigtede hjem og få afgjort sagerne, selvom de har været på flugt i længere tid,” siger anklager ved Særlig Efterforskning Vest, Morten Rasmussen.

Den 28. november 2019 blev den nu 53-årige mand atter fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet – men denne gang i arresten i stedet for in absentia.

Fængsel og udvisning
Onsdag blev der afsagt dom i sagen ved Retten i Randers, hvor den 53-årige mand blev idømt fem års fængsel og udvisning af landet for bestandigt.

”Jeg er meget tilfreds med dommen, og noterer mig, at retten fulgte anklagemyndighedens påstand, særligt i forhold til, at retten følger udgangspunktet i udlændingelovens regler om udvisning, selvom at han har haft lovligt ophold i Danmark i mere end 40 år, og som tyrkisk statsborger har en særlig beskyttelse på lige fod med EU-borgere. Det sender et signal om, at overdragelse af narkotika i denne størrelsesorden er at betragte som en alvorlig trussel mod grundlæggende samfundshensyn,” siger Morten Rasmussen.

Den 53-årige mand ankede dommen på stedet til frifindelse.

Den nu 45-årige mand fra Langå, der modtog amfetaminen på parkeringspladsen i Langå tilbage i april 2016, blev i november 2016 idømt 2½ års fængsel for at have modtaget og overdraget amfetaminen til en tredje person med henblik på videresalg til en større personkreds.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.