Historiens måske største afsløring af forfalskede euro-sedler har fundet sted i Italien

09 aug 2020
euro2

Et kriminelt netværk afsløret i Italien for nylig, har vist sig at fremstille 25% af alle forfalskede eurosedler i omløb.

 

Politimyndigheder fra Italien, Belgien og Frankrig, støttet af Europol, har afsløret et organiseret kriminalitetsnetværk involveret i forfalskning af euro.

På en politiaktion i Italien den 15. juli i år, anholdte officerer fra det italienske politikorps – Carabinieri – og dets specialiserede anti-forfalsknings valutaenhed, 44 mistænkte falskmøntnere og indefrøs kriminelle aktiver til en værdi af 8 millioner euro.

Inddrivelse af aktiver, der er indtil videre er fundet under den samlede drift i Italien, inkluderer konfiskering af 50 lejligheder, 8 forretningslokaler, 2 gårde, 10 virksomheder fra forskellige sektorer, 12 køretøjer, 1 luksusyacht og 22 bankkonti, alle med en anslået samlet værdi på ca. € 8 mio.

 

Sandsynligvis det største forfalskningsnetværk for euro er afsløret

 

Efterforskningen startede i oktober 2017 med beslaglæggelse af € 50 sedler i den italienske by Benevento. Kriminaltekniske undersøgelser af pengesedlerne bekræftede, at forfalskningerne blev produceret ved hjælp af sofistikerede printmetoder, hvilket kræver både et højt niveau af teknisk ekspertise, samt god kvalitet af maskiner og materialer.

Falskmøntnerne kunne efterligne alle de vigtigste sikkerhedsfunktioner fra de ægte eurosedler. Det kriminelle netværk antages gennem årene at have produceret og distribueret mere end tre millioner forfalskede pengesedler til en samlet værdi på over 233 millioner euro, hvilket repræsenterer en fjerdedel af alle forfalskede eurosedler opdaget i omløb siden indførelsen af euroen. Dette netværk kunne meget vel være det største, der nogensinde har været afsløret siden indførslen af euro-valutaen.

 

 

Bagmanden – og hjernen – bag den kriminelle organisation har været involveret i forfalskning af valuta i mere end 20 år. Han havde ikke kun etableret hele netværket med ansvar for produktionen af forfalskede euro og andre valutaer, men organiserede også deres formidling på det europæiske marked. Undersøgelsen afslørede links til det italienske kriminelle netværk, Camorra. Andre tilknyttede kriminelle virksomheder søgte og etablerede nye distributionskanaler i Italien og i udlandet.

I Napoli i februar 2018 resulterede de foreløbige undersøgelser i beslaglæggelsen, næsten 450.000 forfalskede € 50 og € 100 pengesedler, til en samlet pålydende værdi af € 41 millioner, fundet skjult i tønder. I juli 2018 blev en illegal butik med 50 eurocent mønter også afsløret i den italienske provins Lombardia. Fire mistænkte blev arresteret i løbet af disse aktionsdage.

Europol koordinerede samtidig flere aktioner, der fandt sted i både Frankrig og Belgien. Europol støttede operationen ved at lette udvekslingen af oplysninger, yde analytisk støtte og koordinere politiaktioner i de forskellige medlemslande. Under raidet sendte Europol en ekspert til Italien for at krydstjekke operationelle oplysninger mod Europols databaser, og give specialiseret viden om forfalskning af euro på stedet.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.