Hund med i bilen: Se gode råd og video fra FDM

30 aug 2020
spænd hunden fast i bilen

Det kan gå rigtigt galt for både hund, fører og andre passagerer, hvis hunden ikke er spændt fast under kørsel. Se her en video om hvor galt.

Det er ikke ulovligt at have sin hund løs i bilen, og der er ikke regler om, at den skal være fastspændt eller placeret i et transportbur under kørslen. Manglende fastspænding er dog en rigtig dårlig ide for både hunden, mennesker i bilen og dem, der i værste fald skal redde jer ud af bilen ved en ulykke.

Også selvom det ”kun” drejer sig om en undvigemanøvre eller en hård opbremsning, bør hunden være fastspændt. Det viser ny undersøgelse fra FDMs tyske søsterklub, ADAC.

”Et alu-bur i bagagerummet er den sikreste måde at have hunden med i bilen. Men kan man af praktiske eller økonomiske årsager ikke køre med et bur, er der en del løsninger, der er bedre end blot at have hunden løs,” siger Lone Otto, afdelingsleder i FDMs tekniske rådgivning.

Hundegitter

Kan hunden sidde sikkert på forsædet?

I testen kørte bilen med forskellige dummyer, der forestillede små og store hunde. Der blev foretaget dobbelte undvigemanøvrer og opbremsninger fra 100 km/t. med løse ”hunde” i bilen. I begge tilfælde gik det hårdt ud over hunden og var farligt for føreren af bilen.

I første forsøg blev hunden placeret på forsædet. Ved undvigemanøvren blev den kastet ind mellem førerens hofte og bilens rat, så han ikke kunne holde bilen på testbanen.

”Selvom hunden havde været fastspændt, ville den kunne ramme føreren, og derfor bør hunden aldrig sidde på forsædet,” siger Lone Otto.

Løs hund i bilen

Samme test blev foretaget med den løse hund på bagsædet. Her blev dummyen slynget voldsomt ind i bilens side ved undvigemanøvren. Det vil både skade hunden og eventuelle passagerer på bagsædet. F.eks. børn i en autostol.

Ved opbremsningen blev dummyen slynget frem så hårdt, at den slog gearvælgeren på automatgearet fra ”D” til ”P” og skadede dermed også bilen.

Hund i førersædet

Hvor kan hunden bedst placeres i bilen?

Som udgangspunkt er bagagerummet det bedste sted at anbringe hunden. Her vil bagsæderyggen i de fleste tilfælde sikre hund og passagerer i bilen mod, at hunden med stor kraft flyver frem gennem kabinen ved en kollision.

Et hundegitter sikrer, at hunden ikke bevæger sig over bagsæderyggen. Hundegitre bør dog være designet til den konkrete bilmodel, da standardløsninger sjældent kan fastgøres tilstrækkelig mange steder i bilen, viser testen.

”Testen viste dog, at det er farligt for hunden, hvis den ikke er spændt fast deromme. Både ved undvigemanøvren og ved opbremsning blev dummyen slynget voldsomt ind mod bagagerummets sider,” fortæller Lone Otto.

Hvis hunden sidder i et bur, med en opdeling af bagagerummet eller spændt fast med en sele, vil den ikke blive udsat for så voldsomme skader. Jo mindre plads, hunden har, desto bedre. Hunden kan ofte være på mindre plads, end man umiddelbart tror.

Et andet sikkert sted at anbringe hunden er i en transportkasse på gulvet bag forsæderne.

Hvordan skal hunden spændes fast i bilen?

Bagsæde

Hvis hunden skal sidde på bagsædet, bør den spændes fast, uanset om den er i en boks, en hundeseng, på et beskyttelsestæppe, eller den sidder frit. Boksen eller sengen bør også spændes fast.

Når du vælger en fastspændingsløsning til hunden, anbefaler Lone Otto, at du:

  • afprøver selen på hunden og sikrer dig, at det er en løsning, både du og hunden vil trives med i hverdagen, og at den sidder godt på hunden.
  • sikrer dig, at syninger, beslag og materialer er af en god kvalitet.
  • vælger en løsning, hvor hunden fastgøres flere steder, så hunden ikke kan bevæge sig for meget rundt. Bedst er løsninger, der fastgøres i to selebeslag på bagsædet.

Farligt for hjælpere

Hundevenner
Hundevenner! Fotomodellen takker stunt-hunden efter en hård dags arbejde.

ADAC gør opmærksom på endnu en god grund til, at hunden skal sidde i bur eller være fastspændt: I tilfælde af en ulykke kan hunden gå i panik og være til fare for dem, der kommer til undsætning. Det kan sinke redningsarbejdet og førstehjælpen og kan afholde folk fra at hjælpe.

Det kan også i hverdagen være farligt, hvis hunden ikke er fastgjort. En ivrig hund, der skal ud af bilen for at blive luftet eller for at hilse på nogen, kan springe ud af bilen og komme til skade, inden ejeren får fat i den.

“Testen gør det tydeligt, at det er farligt for både hunde og mennesker, hvis vores firbenede venner ikke er sikkert fastgjort – selv på korte ture. Derfor er det vigtigt at vælge en sikker løsning, der passer til både bilen, hunden og hverdagen,” siger Lone Otto.

Kilde: FDM Foto: ADAC

Kilde:Sydjyllands Politi
Kilde 2:FDM
Kategori: ,

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.