Møbelfabrik i Aarhus dømt for ulovlig import af træ

26 aug 2020
teaktræ

En aarhusiansk møbelfabrik er blevet idømt en bøde på 75.000 kroner for på ulovlig vis at have importeret teaktræ fra Myanmar.

Tirsdag blev møbelfabrikken dømt for i to tilfælde i 2015 og 2017 at have importeret træ for flere hundredetusinde kroner uden at have foretaget den krævede risikovurdering af, om træet kunne være ulovligt fældet. 

Ifølge EU’s Tømmerforordning har europæiske virksomheder pligt til at indføre en såkaldt ”påpasseligheds-ordning”, hvor de skal sørge for at have fuldt tilstrækkelige oplysninger om en lang række forhold om træet. Det er en virksomheds pligt at foretage en risikovurdering og sørge for, at risikoen for, at træet er ulovligt fældet er minimalt. Men ifølge rettens dom overholdt virksomheden altså ikke reglerne.  

Fik påbud af Miljøstyrelsen

Da Miljøstyrelsen i marts 2017 opdagede den mangelfulde dokumentation, gav den virksomheden et påbud om at standse deres import fra Myanmar, indtil de sikrede sig, at import af teak fra Myanmar havde været underlagt en tilstrækkelig grundig risikovurdering. Trods påbuddet valgte virksomheden alligevel i samme periode at importere et parti træ, selvom de stadig ikke kunne fremvise den nødvendige dokumentation. 

Myanmar to stop teak wood production - Global Wood Markets Info

” Der er en særlig risiko for, at træ fra et land som Myanmar er fældet ulovligt, men virksomheden gjorde slet ikke nok for at sikre sig, at det træ, de købte var lovligt. Det er særlig groft, at virksomheden igennem flere år har undladt at indføre en tilstrækkelig grundig risikovurdering, og derefter også at virksomheden fortsætter den anden import vel vidende, at de har fået et klart påbud fra Miljøstyrelsen, ” siger specialanklager Jan Østergaard. 

Anklageren havde påstået en højere bødestraf og konfiskation af et større beløb. Det skal nu vurderes, om sagen skal indstilles til anke hos statsadvokaten. 

Virksomheden har nægtet sig skyldig under sagen.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.