Politihunden Thor fandt dement mand der var forsvundet fra plejehjem

04 okt 2020
Politi-Thor-og-Karsten

POLITIHUNDEN THOR FIK FÆRT – FANDT DEMENT I Å

I sidste uge var en af vores hundepatruljer på nattevagt, da patruljen fik en melding om, at en ældre dement mand havde forladt et plejehjem. Fordi plejehjemmet grænser op til blandt andet en å med mørkt og kuperet terræn, så var vurderingen fra vores patruljerende kolleger, at det ikke er et ufarligt sted at blive væk for en dement medborger. Derfor foregik kørslen frem mod stedet med fuld udrykning.

Mens en anden patrulje fra Hjørring gennemgik plejehjemmet for den eftersøgte (hvilket er normal procedure), tog vores hundepatrulje kontakt til de meget nervøse pårørende, der befandt sig på plejehjemmet. Da de pårørende så, at det var en hundepatrulje, fandt de hjælpsomt tøjgenstande fra den demente frem i den tro, at det kunne hundene lugte til.

Men det behøver man slet ikke, forklarer den ene af betjentene på opgaven, politiassistent Karsten Hav:

”Det er en skrøne. Vores patruljehunde er nemlig trænet sådan, at de markerer alt med frisk menneskefært på – så vi kan faktisk hurtigt gå i gang med den taktiske anvendelse af patruljehundene, når vi ankommer til stedet.”

Og dét gjorde Karsten og hans kollega.

”Vi påbegyndte afsøgning omkring plejehjemmet, parken og langs åen, hvor hundene runderede frit. Men vi fandt ingen spor efter den demente mand.”

Sagen tog nu en mere alvorlig drejning. Forstærkning måtte frem.

Der blev rekvireret flere patruljehunde til stedet og en hundeleder, som har ansvaret for at koordinere en eftersøgningsindsats med hunde, ligesom der også blev tilkaldt en drone med termisk kamera samt en helikopter.

Så var det, at Karsten – på den modsatte side af åen – så en eng med små kreaturhuse. Han besluttede sig for at afsøge området med sin patruljehund, Thor, inden de tilkaldte politifolk skulle samles til en mere koordineret hundeindsats i området.

”Pludselig fik Thor fært af noget meget interessant fra et nærliggende tæt buskads, ganske få meter fra åen, hvorefter han løb ind i buskadset. Kort efter gav han hals,” fortæller Karsten og fortsætter:

”Når hunden giver hals, er det hans måde at tilkalde mig på, når han har fundet noget med menneskefært på.”

Han løb derfor straks mod krattet, hvor Thor var braset igennem.

”Jeg hørte en stemme sige: ’daw hund, do en fin hund’,” husker Karsten, der dækkede hunden af og selv gik ind i krattet.

”Her kunne jeg se en ældre afkræftet mand, som stod nede i et mudderhul og kikkede op på mig. Det stod hurtigt klart, at det var den demente mand, vi eftersøgte,” beretter den erfarne politiassistent, der med det samme kaldte sin kollega op på politiradioen og orienterede ham om fundet af manden.

”Min kollega ankom til stedet, og sammen fik vi den ældre demente mand op fra mudderhullet og tilbage på plejehjemmet. Han var meget konfus og afkræftet, så han måtte støttes hele vejen. Grene og blade var revet af træer og buske omkring mudderhullet, så den demente havde virkelig kæmpet – forgæves – for at komme fri.”

På vej retur med den ældre mand til plejehjemmet fik de en snak om løst og fast.

”Jeg er i tvivl om, hvorvidt den demente vidste, at det var politiet, han gik med, og om han vidste, at han havde været i livsfare, men han var meget glad for hunde, og han roste Thor for både udseende og adræthed, da vi fulgtes ad. Til sidst fik han lov til at sige hej til Thor og give ham et par takkende klap på siden.”

Alt i alt endte sagen godt, og vi er stolte af hele hundepatruljens indsats den nat.

Og som en slags bonusinfo kan vi tilføje, at de to patruljehunde, Thor og Eddie, er sorte schæfere på 7,5 år, og begge er rutinerede gruppe 1-hunde, dvs. at de kan anvendes til de mest alvorlige sager.

”Og så er Thor og Eddie halvbrødre – så de er vant til at arbejde godt sammen,” slutter Karsten.

I øvrigt kan vi oplyse, at vores hundesektion i den sidste måned har haft hele tre eftersøgninger, hvor demente er fundet med brug af patruljehunde: Ud over historien her så gik Thors halvbror, Eddie, spor omkring Aalborg Zoo, mens kollegaen, patruljehunden Nemo, runderede i Tranum Klitplantage.

//NjylPoliti

Tilmeld
Giv besked om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedback
Se alle kommentare
Mike Politi

I øvrigt kan vi oplyse, at vores hundesektion i den sidste måned har haft hele tre eftersøgninger

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.