Polsk lastbilchauffør dømt og udvist af Danmark for at manipulere med køre- og hviletidsregler

03 jun 2020
lastbil

En 47-årig polsk chauffør blev i går standset af Sydøstjyllands Politi, Tungvognscenter Syd ved Skærup Rasteplads. I dag fik han en dom ved retten.

Det viste sig hurtigt efter at politiet havde vekslet nogle ord med ham, at chaufføren ikke havde rent mel i posen.
Han blev sigtet for at have forfalsket et diagramark, at have afgivet urigtig erklæring til politiet ved at fremvise en urigtig ferieerklæring samt forsøg herpå ved at være i besiddelse af adskillige ferieerklæringer, samt at have manipuleret med data fra takografen ved at have ødelagt diagramark.

Han er her til formiddag blevet fremstillet i grundlovsforhør.

Specialanklager Pernille Moesborg fortæller om sagen: ”Chaufføren erkendte sig skyldig, og sagen kunne derfor afgøres med det samme med en såkaldt straksdom. Han forklarede, at virksomheden var presset og havde mange ordre på grund af corona-krisen. Han havde derfor svært ved at overholde køre- og hviletidsreglerne. For at det skulle se ud som om, reglerne blev overholdt havde han forskellige ferieerklæringer med og ødelagde sine diagramark. På den måde kunne han ved kontrol få det til at se ud som om, han lige var startet med at køre efter at have afholdt ferie”

Han blev idømt 40 dages ubetinget fængsel, en bøde på 84.000 kr., ubetinget frakendelse af førerretten i Danmark til de tunge køretøjer i 6 måneder samt udvisning med indrejseforbud i 6 år.

Chaufføren modtog dommen og blev varetægtsfængslet til afsoning og efterfølgende udsendelse.

 

Straffelovens § 175, stk. 1: Den, der for at skuffe i retsforhold i offentligt dokument eller bog, i privat dokument eller bog, som det ifølge lov eller særligt pligtforhold påhviler den pågældende at udfærdige eller føre, eller i læge-, tandlæge-, jordemoder- eller dyrlægeattest afgiver urigtig erklæring om noget forhold, angående hvilket erklæringen skal tjene som bevis, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.

Straffelovens § 163: Den, som i øvrigt til brug i retsforhold, der vedkommer det offentlige, skriftligt eller ved andet læsbart medie afgiver urigtig erklæring eller bevidner noget, som den pågældende ikke har viden om, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder

Takografforordningen artikel 32, stk. 3: Det er forbudt at forfalske, skjule, fjerne eller ødelægge data, der er registreret på diagramarket eller lagret i takografen eller førerkortet, samt udskrifter fra takografen. Det er også forbudt at manipulere med takografen, diagramarket eller førerkortet, således at data og/eller udskrevne oplysninger forfalskes, fjernes eller ødelægges. Der må ikke i køretøjet findes indretninger, som kan anvendes til dette formål.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.