Retten i Randers begynder omtalt sag om racisme og hærværk

08 okt 2020
retten-i-Randers

Fredag begynder retssagen mod to mænd på 28 og 39 år, der er tiltalt for racisme og for flere tilfælde af hærværk, blandt andet på den jødiske gravplads i Randers.

De to mænd på 28 og 39 år kom i politiets søgelys i forbindelse med efterforskningen af et groft hærværk på den jødiske gravplads på Østre Kirkegård i Randers, hvor der natten til den 9. november 2019 var blevet hældt maling på 84 gravsten, seks gravsten var blevet væltet og en gravsten havde fået påsat et klistermærke med en jødisk davidsstjerne med teksten ”Jude”. Samme nat blev der også begået hærværk på en bygning på Rådmands Boulevard i Randers, hvor der var kastet maling på facaden, der er dekoreret med to davidsstjerner.

Efter få dages efterforskning blev de to mænd anholdt den 12. november 2019 og sigtet for de to tilfælde af hærværk, der, efter politiets opfattelse, havde baggrund i andres etniske oprindelse, tro eller lignende, og for overtrædelse af straffelovens § 266 b – den såkaldte racismeparagraf. De to mænd sad varetægtsfængslet indtil starten af marts, og undervejs har efterforskningen afdækket andre sager med relation til de to mænd, hvorfor sigtelserne løbende blev udvidet.

Organiseret hærværk brugt som propaganda

Udover de to forhold i Randers, hvor der i det ene forhold også er rejst tiltale for krænkelse af gravfreden, er begge mænd også tiltalt for, i forening med en tredje mand, i juni 2019 at have overmalet en regnbuefarvet mangfoldighedsbænk, der stod på Stadion Allé i Aarhus. Bænken fik også påsat klistermærker med et logo tilhørende Den Nordiske Modstandsbevægelse, og der blev efterfølgende på hjemmesiden nordfront.dk delt billeder og en tekst, hvis indhold var truende, forhånende eller nedværdigende over for homoseksuelle personer.

”Fælles for de tre forhold er, at der, efter anklagemyndighedens opfattelse, har været tale om særligt planlagt hærværk af systematisk eller organiseret karakter begået af flere personer i forening. Det er også vores opfattelse, at handlingerne er sket som led i propagandavirksomhed, hvor formålet har været at true, forhåne eller nedværdige en gruppe med baggrund i deres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende”, siger anklager Cathrine Brunsgaard Jacobsen.

En ledende rolle

Det er politiets og anklagemyndighedens opfattelse, af den 39-årige mand har haft en ledende rolle i Den Nordiske Modstandsbevægelse. Han er således også tiltalt for i september 2019, i forening med tre andre personer, at have påklistret plakater med foreningens navn og malet graffiti på bygningen ved Spartakus Bogcafé i Studsgade i Aarhus.

Fælles for dette hærværk og sagen med den regnbuefarvede bænk er, at politi og anklagemyndighed ikke mener, at den 39-årige deltog i selve aktionerne, men at han var med under planlægningen og i øvrigt skaffede remedier til de, der skulle udføre gerningen.

Den 39-årige er desuden tiltalt for på et russisk socialt medie at have delt flere opslag, som politi og anklagemyndighed mener er en overtrædelse af racismeparagraffen. Den 39-årige er tiltalt for i perioden fra marts 2018 til december 2018 at have delt syv opslag, hvor han med tekst og billeder har truet, forhånet eller nedværdiget både jøder og personer med mørk hudfarve eller anden etnisk oprindelse.

Retssagen begynder fredag kl. 09.00 i Retten i Randers, og der forventes at blive afsagt dom fredag den 16. oktober eller torsdag den 22. oktober.

Tilmeld
Giv besked om
guest
0 Kommentar
Inline Feedback
Se alle kommentare
TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.