Slædepatruljen Sirius

06 sep 2020

Den berømte Siriuspatrulje er ikke blot en udfordring ud over det sædvanlige, men først og fremmest en måde, hvorpå Danmark håndhæver sin suverænitet i det nordøstlige Grønland.

Efter anden verdenskrig og den kolde krigs start ønskede Danmark at udbygge sin tilstedeværelse i Nord- og Nordøstgrønland, og Søværnet anbefalede i den forbindelse at oprette en patruljetjeneste.

Den kom til verden som slædepatrulje i 1952 under navnet ”Resolut,” men skiftede navn til Sirius i 1953 for at undgå forveksling med den canadiske vejrstation Resolute Bay. I 2006 blev Sirius underlagt Grønlands Kommando, og patruljen flyttede med ind under Arktisk Kommandos vinger ved oprettelsen i 2012.

Optagelse og uddannelse

Sirius Dog Sled Patrol - Wikipedia

For at komme i betragtning som patruljefører for Sirius skal man ikke blot kunne begå sig i arktisk klima, men også vedligehold materiel og depoter – alt sammen under hårdt fysisk og mentalt pres. Kravene er derfor strenge. Læs mere om optagelse og uddannelse til patruljefører i Sirius her.

Opgaver

Sirius består af 12 personer i slædepatruljen og to personer ved Forsvarets Vagt i Mestersvig. Hver patrulje består af to mand (”fuppere”), der med hundeslæde overvåger den omtrent 2100 kilometer lange ubeboede kyststrækning i vinterhalvåret. Om sommeren foregår patruljeringen ved besejling af de isfrie fjorde, og hertil kommer overvågning med fly og helikopter. Ud over den militære overvågning og suverænitetshævelse har patruljen den civile politimyndighed i området.

Tjenesten ved patruljen varer to år, og ferie afholdes først ved hjemkomst til Danmark. Cirka otte måneder om året er personellet på patrulje, og i den tid er der tjeneste hele døgnet rundt, alle ugens dage.  Alt personel deltager i patruljeringen og i den daglige vedligeholdelse som bygningshåndværkere, maskinfolk, kokke og rengøringsfolk. I sommerperioden er der tre Sirius-årgange i området: Det nye hold, der skal begynde deres toårige tjeneste, holdet, der skal blive endnu et år samt det hold, der skal hjem efter to års tjeneste.

Forsyninger

Siriuspatruljen har hovedstation i Daneborg (74 grader nordlig bredde) og understation på Ella Ø i Kong Oscars Fjord (72 grader nordlig bredde), som kun er åben i sommerperioden fra juli til september. Her bemandes den af fire til seks mand fra Sirius, som udlægger depoter med egen kutter. Udover de 12 mand ved slædepatruljen er to mand udstationeret i Mestersvig, hvor de blandt andet indgår i radiotjenesten.

Under patruljeringen med slæde benytter fupperne sig desuden af de mange hytter, som er bygget i Nationalparken. 34 af dem har fupperne selv bygget, og de bruges som depoter eller – på stationerne – som værkstedsbygninger.

I vinterperioden bliver alt ferskvand produceret af fupperne selv ved hjælp af omvendt osmose. Alle andre forsyninger bliver leveret én gang om året i starten af august med et skib, der ankrer op 500 meter fra land og afleverer sine 300 tons forsyninger og 180.000 liter olie i løbet af tre døgn. Ved fuldmåne i december bliver der desuden nedkastet en faldskærm med julegaver og –godter.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.