Uro og magtanvendelse ved pokalfinalen i Esbjerg onsdag

02 jul 2020
blue water arena

Uro og magtanvendelse ved pokalfinalen i Esbjerg onsdag aften

En gruppe fans fra Aalborg skabte allerede om eftermiddagen problemer med affyring af fyrværkeri og ved ikke at ville efterkomme politiets anvisninger.
Ved pokalfinalen på Blue Water Arena i Esbjerg var der plads til 1763 tilskuere, primært fans fra de to klubber. På forhånd var stolesæderne blevet afmærket, så tilskuerne kunne sidde på afstand af hinanden, sådan som det er bestemt i forhold til Covid-reglerne.

Omkring 130 fans fra Aalborg ankom i flere busser til en restauration i Esbjerg kl. 16. På det tidspunkt viste det sig, at fan-gruppen havde en anden sammensætning, end de efterretninger, Syd- og Sønderjyllands Politi havde modtaget op til kampen. En gruppe fans var iført ens sorte t-shirts. Under opholdet på restaurationen blev der affyret fyrværkeri, og gruppen efterkom ikke politiets anvisninger. Mange af dem var påvirkede. De stod tæt, og politiet skønnede at myndighedskravene ikke var overholdt. Restauratøren blev derfor vejledt, og efter to tilrettevisninger blev forholdene bragt i orden.

Klokken 18.27 ankom fansene i busser til stadion. Her tog de opstilling ude på vejen i én stor gruppe. Den blev af politiet opdelt, så de stod på hver sin side af vejen. Der var i grupperingerne en ophidset stemning, og flere enkeltpersoner forsøgte at piske stemningen yderligere op. Der blev affyret både kanonslag og romerlys.

Der blev kastet kanonslag tæt på blandt andet pressens repræsentanter, og en person bliver anholdt. Da det sker, forsøger de øvrige fans at befri ham. På det tidspunkt trak betjente stavene for at sikre, at anholdelsen kunne gennemføres. Tjenestehunde blev sat frem for at sikre afstand til indsatsen omkring de uroskabende og voldelige fans og for at beskytte betjentene. Hundene blev ikke anvendt.

Kl 19.19 meddeles det, at fire personer forsøger at komme i klammeri med andre tilskuere. De bliver administrativt frihedsberøvet i henhold til politiloven og kørt til politigården i Esbjerg, hvor de skal være, til kampen er forbi.

Da Aalborgs fans under kampen samler sig og nægter at efterkomme kontrollørernes anvisninger, beslutter kampens dommer at stoppe kampen med henblik på at få genoprettet ro og orden.
Da tilskuerne ikke retter ind, meddeler speakeren, at hvis roen ikke genoprettes vil dommeren afslutte kampen.

AaBs fans udvandrer herefter fra stadion i protest. De er aggressive vil ikke efterkomme kontrollørernes anvisninger, og der opstår tumult i forhallen til stadion mellem kontrollører og fans. Samtidig forsøger fansene at presse og brække indgangsdøren og ruderne til stadion op. Indsatslederen gav kontrollørerne besked om, at de straks skulle åbne dørene. Med henvisning til politiloven besluttet indsatslederen administrativt at frihedsberøve de problemskabende fans.

Under aktionen opstår der tumult, og gruppen sætter sig til modværge. Der anvendes magt, herunder stav.
De frihedsberøvede – i alt 38 personer – blev sat i tog i to rækker, men med afstand imellem sig. De rykkede selv sammen, da de sagde, at det er for anstrengende at sidde uden at kunne støtte sig op ad hinanden. Da de samme fans havde siddet i bus sammen fra Aalborg, stået sammen og gået sammen og været på værtshus sammen, får de lov at blive siddende.
Efterhånden som de blev registreret, blev de sat i fan-bussen.
Herefter forlod fanbussen stadion og kørte til et sted, hvor de frihedsberøvede kunne på toilet. Kl. 22.44 blev alle løsladt. Busserne blev fulgt at politiet til Kolding, hvorefter andre politikredse blev orienteret.

Undervejs i indsatsen blev der tilkaldt yderligere betjente.

I forbindelse med uroen er en 33-årig mand sigtet for vold mod en betjent, som han spyttede på.

Der er efter kampen lagt en video ud på sociale medier med optagelser af en betjent, der anvender stav. Syd- og Sønderjyllands Politi har forelagt sagen for Det Uafhængige Politiklagenævn.

TILMELDING TIL POLITINYHEDER.DK

Få tilsendt nyhedshistorier, døgnrapporter og aktuelt nyt fra politiet i Danmark direkte til din email

Ved tilmelding giver du samtykke til, at vi må sende dig sidste nyt om politiets arbejde til din email.
Nyhedsmailen kan til enhver tid afmeldes igen

Something went wrong. Please check your entries and try again.